Inlärning hos hund

Hundar lär sig genom att de ser, hör, smakar, känner och upplever saker.
Allting som de upplever som positivt vill de göra ofta och det som känns tråkigt eller läskigt vill de undvika.
Det som ger en positiv känsla kallas positiv förstärkning och det är olika från hund till hund vad som blir bästa belöningen just för hen. Olika belöningar kan vara godis, leksak, klappar, jubel och en del hundar älskar att pussas.

För många hundar är leken en belöning i sig men när man ska lära in trick eller annorlunda lekar som att slå tärning eller välja saga är klickerträning perfekt. Då visar klicket hunden vilket beteende som ger guldstjärna och godis.

Visste du att uppmärksamhet

( Psst. tryck här så berättar vi )

All uppmärksamhet förstärker

Både hos människa och hund är det viktigt att bli sedd. Ser du hunden när den är lugn vid din sida eller när den t ex hoppar på dig?

Hundspråk

Här kommer vi att samla fakta kring hundspråk.

Visste du att en hund som gäspar

( Psst. tryck här så berättar vi )

Betyder flera saker

Att hunden gäspar kan betyda både att hunden är trött men också att den tycker något är jobbigt eller obehagligt.
Så gäspar hunden låt den vara ifred en stund så hinner ni båda pausa! Gäspar den alltid i en situation bör man lyssna och låta bli vad det nu är ni gör.

Barn & hund

Barn och hund känns ju som en perfect match men det finns viktiga saker att tänka på, både för barnets skull men också för hundens skull. Några viktiga rubriker är fredad zon, fråga om lov och ”inte BARA BUS”.

Fredad Zon – både barn och hund behöver en trygg plats där man får vara ifred. För hunden kan det vara i sin korg eller koja men också om man lägger sig under något t ex under ett bord. Där får barnet ALDRIG störa hunden! Var kan barnet ha sin fredade zon? Ska det vara vid köksbordet eller vid datorn? Eller i soffan? Känn efter och där behöver man lära hunden att inte störa.

Fråga om lov – när man ska göra saker tillsammans är det positivt om barnet OCH hunden lär sig ”fråga om lov”. För hunden kan det innebära att hunden får sitta och vänta på varsågodsignalen innan den t ex hoppar upp i sängen eller får jaga såpbubblorna. För barnet blir det att bjuda in hunden med att kalla på den och vill den inte komma får man tänka till vad hunden behöver för att vilja vara med.

”Inte Bara BUS” – att hitta lugnet och mys ihop är viktigt för att få starka band mellan barn och hund. Men det är lätt att glömma då fart och fläkt är mer spännande. Hitta sätt att mysa ihop som båda gillar t ex film och pop corn.

Aktivering

Varför är det viktig aktivera? Hundens bakgrund är vargen och det påverkar vad hunden behöver varje dag. Miljön vargen lever i och det hunden lever i hemma hos oss är som natt och dag. Men behovet att använda kropp och knopp är lika! Vi löser hundens problem och vill hjälpa den ofta i onödan.

Aktiveringen skall vara en naturlig del i vardagen. Den går att kombinera med allt annat du gör med din hund. Likaså blir hunden aldrig för gammal för att få sin mentala stimulans. För en äldre hund är aktiveringen t o m ännu viktigare för att hålla hunden både fysiskt och psykiskt vid god hälsa.

Stress

Hur påverkar stress hunden när vi tränar och leker?

  • Om hunden inte förstår vad vi vill blir den stressad.
  • Om vi rycker i kopplet eller drar i hunden blir den stressad.
  • Om vi bråkar med hunden så blir den stressad
  • Om vi skriker varandra så kan en del hundar bli stressade.
  • Om det är mycket rörigt runt hunden när vi tränar stressas hunden.
  • Om hunden blir rädd för något/någon skapas stress.
  • Om det jag vill träna skrämmer hunden blir det stress.
  • Om många i familjen försöker träna olika saker samtidigt med hunden blir det stress.

Vad kan jag göra för att hjälpa hunden?

Titta på hundens signaler, visar den tecken på stress? T ex gäspar, tittar bort eller blir flåsig.
Försök träna en i taget och om man är sur så ska man inte träna tillsammans med hunden.
Om hunden tycker övningen är svår eller läskig, gör en enklare övning eller något hunden tycker är kul!

L L